Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар е избухнал на крайцера "Москва", Украйна твърди, че е поразен от нейни ракети

Ракетният крайцер "Москва" захожда в пристанището в Севастопол, 16 ноември 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Флагманът на руския Черноморски флот – ракетният крайцер "Москва", е понесъл сериозни щети от експлозия, съобщиха руски медии на фона на заплаха на Москва да порази командни центрове в Киев, предаде АФП.

С навлизането на войната във седмата ѝ седмица президентът на САЩ Джо Байдън обяви допълнителна военна помощ за Украйна, която включва хеликоптери и бронирани машини.

А международни прокурори заявиха, че конфликтът е превърнал Украйна в "сцена на престъпления".

Щетите на "Москва" са предизвикани от взрив на муниции "в резултат на пожар", съобщи руското министерство на отбраната, което допълва, че причината за пожара се разследва.

Губернаторът на Одеса заяви, че украинските сили са ударили кораба с ракети, а президентският съветник Олексий Арестович каза, че "ние не разбираме какво е станало".

Крайцерът доби известност в началото на войната, когато призова украински войници на Змийския остров в Черно море да се предадат, което категорично бе отхвърлено.

Преди това "Москва" е бил разполаган в Сирия, където осъществяваше военноморската защита на базата на руските сили "Хмеймим".

Екипажът, който обикновено е около 500 души, е бил евакуиран, а руското министерство на отбраната съобщи, че "корабът е сериозно повреден".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна