Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви, че контролира Мариупол, Киев отрича капитулация

| обновено на 14.04.22 в 17:35
Руски войници се подготвят за охрана на обекти в центъра на Мариупол, 12 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговият флагмански крайцер "Москва" е "сериозно повреден" след експлозия. По-рано украинските власти заявиха, че вражеският кораб е бил ударен от украински ракети в Черно море.

Украинските войски настояват, че съпротивата продължава.

Част от Мариупол е под контрола на руските войски, но украинските въоръжени сили все още защитават други части от града, заяви Игор Жовква от кабинета на украинския президент. Той коментира изтеглянето на руските части от северна Украйна и насочването им на изток:

"Те планират голяма офанзива в Донбас и също така - срещу Харков. Искат да превземат Харков, защото това би била символичната победа, за която мечтаят"

Междувременно руската телевизия излъчи кадри за капитулация в обсаденото пристанище Мариупол, на които се виждат невъоръжени мъже във военни облекла, които вървят с вдигнати ръце към маскирани войници. Съветник на украинския президент обаче посочи, че градът не е паднал.

Боевете в Мариупол, който е в руини след шестседмична атака, изглежда продължават около индустриалния квартал "Азовстал". Ако руските сили превземат района, те ще имат пълен контрол над града.

От британското военно разузнаване отбелязват, че самоотвержената защита от украинците на Мариупол продължава „да връзва ръцете“ на големи руски части. Отправя се и предупреждение, че източните украински градове Краматорск и Константиновка може да се превърнат в пореден обект на руско насилие. 

Управителят на руската Белгородска област заяви, че две села в близост до границата с Украйна са били евакуирани, след като едното от тях е било обстрелвано от украинските сили. Няма пострадали. От руска страна се съобщава и за украински въздушни удари в град Климово, Брянска област. 

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан обяви Украйна за "местопрестъпление".

Русия съобщи, че нейният флагман на Черноморския флот - ракетният крайцер "Москва" - е бил сериозно повреден и екипажът му е евакуиран, след като пожар предизвикал взривяване на боеприпаси. Украински представител заяви, че корабът е бил ударен от две противокорабни крилати ракети, но не даде никакви подробности. "Москва" има екипаж от около 500 души.  

"Те планират голяма офанзива в Донбас, а също така и срещу Харков. Те искат да превземат Харков, което би било символична победа, за която мечтаят".


Игор Жовква посочи, че повече от 100 хиляди души остават в капан в Мариупол.

Русия засилва войските си за ново нападение в района на Източен Донбас, като подготвя почвата за продължителна битка, която със сигурност ще доведе до тежки загуби и за двете страни. Кметът на североизточния град Харков, вторият по големина в Украйна, съобщи, че бомбардировките през вчерашния ден са се увеличили значително.

В последното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски коментира и посещението в Буча на главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан, който обяви Украйна за "местопрестъпление".

Според Зеленски отговорността на руските военнослужещи за извършените от тях военни престъпления е неизбежна и те ще бъдат изправени пред международен трибунал.

Президентът също така смята, че войната може да завърши само със стратегическа загуба на Русия.

"Благодарен съм на всички наши защитници, които удържат позиции и карат руските войници да свикнат с мисълта, че войната може да завърши само със стратегическа загуба за Русия рано или късно. Руското ръководство ще търси реално постигането на мир или страната завинаги ще слезе от международната сцена", каза Зеленски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна