Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън одобри още $800 милиона военна помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Американският президент Джо Байдън одобри в сряда отпускане на допълнителна помощ на стойност 800 милиона долара за Украйна, която включва оръжия и боеприпаси.

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби в съобщение до медиите каза, че помощта е за "спешните нужди на Украйна в сегашната битка докато руските сили насочват фокуса на тяхната безмилостна агресия към източна Украйна". Кърби допълни, че това е седмото отпускане на помощ за Украйна от американските запаси от август миналата година.

Представили на Пентагона са се срещнали с водещи производители в сферата на отбраната да разискват възможностите за „ускоряване продукцията“ на някои бойни системи, които да бъдат пратени в Украйна. Това става ясно от прессъобщение на Пентагона.  

Според прессъобщението срещата е била в сряда, като фокус на дискусията са били „оръжия и оборудване, които могат да се бъдат изнесени бързо, да се разгръщат с минимално обучение“ и да са ефективни.

В прессъобщението от Ерик Пеан, говорител на Пентагона, се посочва още, че разговорите са засегнали и темата за „увеличаване готовността на САЩ, съюзници и партньори“.

По-рано официално лице от Пентагона, запазило анонимност бе цитирано от "Вашингтон пост" да казва, че подобни срещи са част от „нормалния боен ритъм", а не защото запасите и бойната способност на Съединените щати са намалели. В същото време представителят е казал, че САЩ са водещият доставчик на военна помощ за Украйна.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна