Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътните строители са получили гаранции от Кирил Петков, че ще им бъдат изплатени 50% от парите веднага

| обновено на 14.04.22 в 18:30
Премиерът Петков проведе среща с ръководството на Браншова камара „Пътища“ - 14 април 2022 г.
Снимка: Пресслужба на МС

Пътните строители са получили гаранции от премиера Кирил Петков, че ще получат 50 на сто от парите по договорите си веднага - над 600 млн. лв. Това стана ясно след срещата на ръководството на Браншовата камара "Пътища" в Министерския съвет по проблемите на пътния сектор.

След протеста на пътните фирми в цялата страна вчера днес след срещата при премиера Кирил Петков пътните строители заявиха, че остават в протестна готовност, но отменят протеста, заявен за идната сряда.

Председателят на камарата инж. Стефан Чайков:

"Получихме отговори, които на този етап изглеждат задоволителни, но все още са на фаза обещания, тъй като не е минала и процедурата в Народното събрание, за да можем максимално бързо да си получим първите 650 милиона почти, които са обещани".

До 30 юни след произнасянето на Антикорупционната комисия, ще бъдат изплатени и останалите дължими средства: "Бяха коментирани конкретни срокове за получаването и процедури за изплащането и на останалите пари, които се дължат към 31 декември. Крайната проверка, желанието на правителството е да бъде направена от Антикорупционната комисия в парламента, но въз основа на технически доклади, подготвени от комисията, която вече работи почти два месеца и за която получихме уверение, че ще приключи в срок до 7 май".

На въпрос кога ще продължат ремонтите по пътищата Стефан Чайков отговори:

"В решението, което се надяваме днес да се гласува, има част, която касае удължаване на действащите споразумения, тъй като те всички изтичат на 30 юни, така щото да се отпуши наистина процеса по подобряване на пътната инфраструктура, включително проекторешението на Народното събрание предвижда възлагане по старите договори на нови участъци за ремонт".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна