Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амазон обяви, че ще прибави 5% на фирмите, които продават стоки чрез платформата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Амазон обяви, че ще прибави 5% още към таксите на фирмите, които продават стоки чрез платформата

Най-голямата компания за онлайн търговия на дребно обяви, че ще прибави 5% още към таксите на фирмите, които продават стоки чрез платформата. Аргументът е, че надбавката е във връзка с цените на горивата и инфлацията, но коментарите са, че Амазон се възползва от момента. 

Най-голямата компания за онлайн търговия на дребно обяви,че ще прибави 5% още към таксите на фирмите,които продават стоки чрез платформата. Аргументът е, че надбавката е  във връзка с цените на горивата и инфлацията, но  коментарите са, че Амазон се възползва от момента.

Продажбите на независимите търговци чрез Амазон, са огромна част от бизнеса на компанията. Oколо 2 милиона продавачи и повече от половината стоки, продавани на Amazon.com, идват от тях.

Само миналата година  те са платили  на търговския онлайн гигант около 103 милиарда долара такси, което съставлява около 22% от приходите на компанията.
Въпреки, че компанията обвинява сега инфлацията и високите цени на горивата за повишението на таксите, антимонополната група Institute for Local Self-Reliance, критикуват Амазон ,че  се възползва от момента и казват, че Базираната в Сиатъл компания продължава да увеличава таксите за продавачите, за да измъкне  повече пари от „ джобовете на независимите фирми, които да се вложат в хазната на Амазон“. 

Оправданието  е,че това се прави поради увеличението на почасовите заплати, наемането на още работници и изграждането на повече складове. Добавените такси, ще влязат в сила от 28 април и най-вероятно ще рефлектират и върху купувачите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна