Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Швеция се подготвя за нови сблъсъци в Йоребру

Полицейски коли горят, след като контрапротестиращи ги подпалиха на мястото, където Расмус Палудан, партиен лидер Stram kurs, имаше разрешение за събиране, Йоребру, Швеция, 15 април 2022 г
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Швеция обяви, че се подготвя за нови сблъсъци с цивилни след бунтовете и насилието межд, демонстранти и контрапротестиращи в град Йоребру снощи. Там крайнодясна група планираше да изгори Корана.

Ким Хилд, говорител на полицията в Южна Швеция, заяви, че разрешителното за планирана демонстрация днес на датската крайнодясна партия "Страм курс" в южния град Ландскруна няма да бъде анулирано, защото изискванията за това са много високи в Швеция заради високо ценената в страната свобода на словото.

Полицията обаче съобщи, че протестният митинг ще бъде преместен на друго необявено, място, пишат местни медии и допълват, че лидерът на "Страм курс" Расмус Палудан отново е планирал изгаряне на Корана.

Полицията се подготвя с допълнителни ресурси за демонстрацията и възможни прояви на насилие, предвид случилото се през последните дни в скандинавската държава, допълни още Хилд.

Вече два дни има размирици в различни градове в Швеция. Те започнаха след демонстрации на "Страм Курс", което се превежда като "Твърда линия", и достигнаха връхната си точка с ожесточени сблъсъци в Йоребру късно снощи, при които 12 полицаи бяха ранени, а четири полицейски коли - подпалени.

На кадри и снимки от случилото се виждат протестиращи, хвърлящи камъни и други предмети по полицаи в пълно бойно снаряжение. Сблъсъци през последните два дни имаше и в Стокхолм, Линшьопинг и Норшьопинг, където "Страм курс" планираше или проведе демонстрации. Палудан - адвокат от Дания, който има и шведско гражданство, основа партията си през 2017 г.

Нейните приоритети са против имиграцията и исляма, а на сайта й пише, че тя е "най-патриотичната политическа партия в Дания".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна