Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за компютърни науки и изкуствен интелект вече обяви отворени позиции

Дни след официалния си старт първият в Източна Европа Институт за компютърни науки и изкуствен интелект ("Инсайт") вече обяви отворени позиции. Институтът се финансира от държавата, частни международни компании и представители на българския бизнес. Целта е България да заеме своето място на световната карта за изследвания в областта на изкуствения интелект.

Между 200 и 250 докторанти и постдокторанти търси новият институт.  Между 25 и 30 от тях ще са изследователи. Отделно в него ще могат да се обучават магистри. Условията вече са публикувани на сайта на Института за изкуствен интелект. Част от докторантските стипендии започват от 40 000 лева.

Институтът може да ускори промени в българското законодателство, което да разреши степен "доктор" да се придобива чрез работа по научноизследователски проект.

Очаква се в началото на септември да бъдат назначени първите учени на пълен щат.

Тенко Николов от българската уеб хостинг компания-партньор на проекта обясни значението му така:

"Инсайт" ще помогне да има все повече високотехнологични лидери тук в България, които не само ще останат и ще работят тук, а и ще спомогнат за това да има все повече компании като нас, които от една малка държава в Източна Европа да могат да допринесат за едно по-добро бъдеще".

"Гугъл" също ще подкрепя създаването на новия Институт в България. Вицепрезидентът на Гугъл рисърч и шеф на отдела за изкуствен интелект доктор Джеф Дийн обяснява:

"Подкрепяме този проект, не само защото Източна Европа е естествен хъб за таланти в областта на изкуствения интелект. Но и защото институтът е пример за сътрудничество между правителство и частни компании. А новите идеи са ни нужни, за да продължим изследванията на изкуствен интелект".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна