Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езиковите училища за деца от чужбина на Острова са пред дълбока криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Езиковите училища във Великобритания за деца от чужбина са изправени пред дълбока криза, заради комбинацията от голяма бюрокрация след Брекзит и пандемията от Covid-19, което е заплаха за бъдещето на индустрия, възлизаща на 3,2 милиарда паунда, заявиха лидери на туристическата индустрия, цитирани от „Гардиън“.

В доклад на Туристическия съюз се казва, че дори и след като правителството премахна строгите мерки за пътуване, министрите са наложили ненужни ограничения за децата от Франция, Германия и други страни от ЕС. Това е довело до голям спад на резервациите за групови посещения и намаляване с около 80% на приходите за индустрията през годината, което застрашава 40 000 работни места.

До 2021 година повече от 1,5 милиона деца идваха в Обединеното кралство всяка година да изучават английски или на организирани училищни пътувания, допринасяйки за 11% от годишния приход на туризма.

Преди Брекзит децата можеха да пътуват с лична карта, а сега се изисква паспорт, а тези, които не са с паспорт от ЕС, включително бежанците, трябва да плащат по 95 паунда за виза. При това положение училищата от чужбина предпочитат да пращат групите си в Ирландия или Малта за езиково обучение или изобщо да не ги пращат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени