Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев е попълнил въпросника за членство в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна е попълнила въпросника за присъединяването към ЕС, съобщи Игор Жовква, заместник-началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

По време на посещението си в Киев на 8 април председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен връчи на президента Зеленски въпросника, след чието попълване Еврокомисията ще може да препоръча на Съвета на Евросъюза да започне обсъждане на евентуално начало на преговорите за присъединяване на Украйна към общността.

Очакваме препоръката да бъде позитивна и тогава топката ще бъде в полето на държавите членки на Евросъюза, допълниха от президентската канцелария в Киев с уточнението, че Украйна очаква да получи статута на кандидат за еврочленство през юни по време на срещата на Европейския съвет.

"След това ние ще трябва да започнем преговорите за присъединяване. И след като веднъж започнем тези преговори, вече ще можем да говорим за пълноправно членство в ЕС", посочи още Жовква.

На 8 април Фон дер Лайен каза, че "няма както обикновено да отнеме години, а само седмици, за да се стигне до становище по процедурата".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна