Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР решава за цената на водата в Ловешко

Снимка: pixabay

Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от ВиК АД – Ловеч, не съгласува актуализирания бизнес план на дружеството, в който е заложено увеличение на цената на водата с малко над 33%. 

Решението за новата цена на водата в областта обаче ще бъде взето от КЕВР.

Бизнес планът на дружеството предвижда общата цена на предоставяните ВиК услуги - доставяне, отвеждане и пречистване, да се увеличи от 3,152 лв/куб. м с ДДС на 4,236 лв/куб. м с ДДС за 2022 г. заради поскъпването на електроенергията.

На заседанието е изтъкнато, че цената на водата не се определя нито от ВиК асоциацията, нито от областния управител или от общините, които са акционери, а от КВЕР.

Областният управител Виктор Стойчев коментира решението.

„Бизнес планът има елемент не само цената на водата, но и инвестициите, които дружеството трябва да направи за следващите четири години във ВиК мрежата на Ловешка област.

Решението на ВиК асоциацията няма никакво отношение към това, дали ще се увеличи цената на водата, тъй като това решение се взема от КЕВР. Новата цена на водата трябва да бъде съобразена справилата на Закона за социална поносимост. Социално поносимата цена към момента е около 4.30 лева, панетова са разчетите на ВиК Ловеч.“, поясни областният управител Виктор Стойчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна