Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландски пилот у нас е получил предложение да сподели информация за изтребителите Ф-35

Снимка: Добромир Видев

Нидерландски пилот на Ф-35 в България вече е получил предложение да сподели информация за изтребителите. Това твърди нидерландският сайт „Нов вестник Ротердам“ в репортаж за мисията на изтребителите в България.  

Материалът цитира изказване на командира на Военновъздушните сили на Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут, според когото още в началото на мисията нидерландските пилоти е трябвало да предадат личните си телефони „за да предотвратят изтичането на лична информация и изнудване“.

А за предаването на информация за изтребителите е било предложено заплащане, посочва изданието, без да уточнява повече подробности.

В статията се разказва за политическата чувствителност, с която се отнася България към Русия.

Последните дебати около руския посланик у нас, условието на БСП за напускане на коалицията при военна помощ за Украйна, дори и дебата за премахване на паметника на Съветската армия. Авторът на статията отбелязва липсата на ясно дефиниране на Русия като агресор в Украйна дори и в речта на българския началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов от миналия четвъртък, когато започна съвместна мисия с българските ВВС.

Ф-35 са самолети от последно поколение и 4 от тях остават в България до края на май, за да засилят охраната на източния фланг на НАТО. Според решението на правителството ни – броят им може да стигне до 8.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!