Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж опитва да убеди партньорите в Европа за ембарго върху руския петрол

Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският финансов министър Брюно льо Мер заяви, че се надява да убеди партньорите в Европа да наложат ембарго върху доставките на руски петрол. 

Френският президент Еманюел Макрон е за подобна мярка, каза министърът в ефира на радио "Европа-1".

"Винаги сме казвали с президента Еманюел Макрон, че искаме ембарго върху руския петрол“, посочи френският министър, като каза, че е от решаващо значение да се убедят други европейски страни, които са силно зависими от руските доставки, да бъдат наложени такива санкциите.

"Надявам се, че през следващите седмици ще убедим нашите европейски партньори да спрат вноса на руски петрол“, каза Льо Мер пред радио Europe 1, предаде Ройтерс.

По-рано в изявление по канала France 5, цитирано от Укринформ, Макрон заяви, че Европа зависи от руския газ, но Франция не се нуждае от него и ще продължи да насърчава санкциите за доставките на синьо гориво от Русия.

Макрон добави, че страната му работи върху закупуването на газ на други пазари.

Преди време германският външен министър Аналена Бербок обаче заяви, че е трудно напълно да се забрани целият внос на енергия от Русия и заяви, че въпросът трябва да бъде обсъден, за да се постигне съвместно решение. Бербок каза, че ЕС трябва да вземе предвид доколко някои от неговите членове зависят от руския петрол, преди да вземе решение за налагането на ембарго върху руския петрол. Тя призова останалите членове на съюза да обсъдят въпроса и да постигнат съвместно решение. Бербок също така подчерта, че самата Германия използва голямо количество руски петрол.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна