Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи излизат на протест на 27 април

| обновено на 19.04.22 в 17:44
Снимка: БГНЕС

Превозвачите излизат на протест на 27 април срещу високите цени на горивата. Демонстрации ще има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и Русе. Браншът даде срок от 1 месец на правителството, за да реши поне част от проблемите и ако то отново не направи нищо, на 18 май ще парализират цялата държава.

Превозвачите са под постоянна заплаха от спиране на доставките на горива заради войната в Украйна. Десетки фирми са пред фалит и заради липсата на адекватна политика от страна на управляващите.

За последните два месеца са направени редица конкретни предложения пред държавните институции, но се сблъскват с бездействието им, обясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи:

"Именно поради това ние сме принудени да пристъпим към провеждане на ефективни протестни действия на 27 април".

Част от исканията са да бъде премахната биокомпонентата, която се слага в горивата за период от 6 месеца и намаление на акциза на горивата с 50% за същия период. Затова е необходима нотификация от Брюксел и до получаването и фирмите настояват държавата да възстановява директно на българските превозвачи, зареждали горива в страната, 50 на сто от вече платения акциз със задна дата от 1 април.

"Премахване за период от 6 месеца на биокомпонентата, която се влага в горивата, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10-15 ст. за всеки български гражданин; намаление на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца предвид необходимостта от нотификация обаче от страна на Европейската комисия настояваме до получаването на такава със задна дата – 1 април, държавата да възстановява директно на българските превозвачи, зареждали горива в България, 50% от вече платения акциз".

Арабаджиев представи и исканията на автобусните превозвачи:

"За да се гарантира движението на българските граждани с автобуси, държавата да осигури средства, за да се компенсират определени категории граждани, ползващи преференциални цени за своите пътувания".

Браншът също така е против предложението на регионалното министерство за увеличаване на тол таксите.

За протеста в София следващата сряда са организирани над 100 автобуса и 300 камиона.

А ако правителството не предприеме действия до 18 май, превозвачите ще блокират цялата държава:

"Но тогава ще се включат, разбира се, и много други организации, които са пряко засегнати от цените на горивата и които не са също превозвачи", каза Магдалена Милтенова от Сдружението на автобусните превозвачи.

"Вторият протест ще бъде на крайни мерки, ще затваряме границите, магистрали, автогари, мислим да парализираме цялата държава. Оттук нататък фалираме", добави Петко Ангелов от Асоциацията на автомобилния транспорт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна