Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински бежанци готови да работят по хотелите през лятото

Наплив от украинци, които искат да работят в туристическия сектор през летния сезон, на трудовата борса в Бургас. В нея се включиха 16 фирми от хотелиерството, ресторантьорството и други свързани с туризма сектори, като предложиха над 1200 работни места. 

Украинските граждани са готови да работят всякаква работа по морето. Някои обаче са с малки деца и търсят почасово работно време.

"Искам да работя, дойдох да видя".

А какво можете да правите?

"Всичко, например в хотел, като администратор мога да работя. Имам висше икономическо образование. Работила съм в държавно учреждение. Ще видим какво ще ми предложат тук".

"Аз искам да работя в Бургас или в "Меден рудник", но ако няма възможност то може и в „Слънчев бряг“. Защото имам малко дете и трябва да го гледам, затова ми трябва почасова работа. То е на една година и няма как да го вземат в детска градина. Дадоха ни 375 лева, но те са много малко. Мога да работя каквото и да е, но е необходим и език, ще видим какво ще ми предложат.

Тук мога да работя в офис или като помощник готвач. По професия съм детски възпитател. Въобще не съм мислила, ако не беше войната в Украйна нямаше да замина".

За българите пък е по-важно да си намерят нещо по специалността. Хотелските бази вече са попълнили част от персонала си със служители от миналата година, но имат нужда от още много кадри. Работодатели от цялото южно Черноморие се включиха в трудовата борса, а предлаганите позиции са най-разнообразни, коментира директорът на бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев.

"От Слънчев бряг до Приморско има работодатели, плюс летищните оператори, без които няма как да стане туризъм".

Всяка година се усеща голям дефицит на работна ръка за туристическия сезон и именно това е целта на трудовата борса – работодатели и служители да се договорят на място за условията, допълни още Живко Янакиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна