Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предписването и одобряването на медицински изделия ще става по електронен път от 1 юли

Любомир Бакаливанов - заместник-министърът на здравеопазването
Снимка: БГНЕС, архив

От 1 юли предписването и одобряването на медицински изделия ще става по електронен път. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Любомир Бакаливанов на национална кръгла маса в парламента:

"С това цели да се облекчи цялата процедура по предписване и получаване на изделия от правоимащите лица, които след определяне с медицински документ от ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК на вида и степента на увреждания трябва да подадат заявление за отпускането на целевата помощ за покупка на съответното изделие", обясни той. И допълни:

"След процедурата по отпускане на целевата помощ хората с увреждания ще могат да отидат до съответния търговец на дребно, който да отпусне съответната помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие".

От 1 юли се предвижда предоставянето и заплащането на изделията и помощни средства да премине от Агенцията за социално подпомагане към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тази промяна беше отлагана няколко пъти през последните години. За пореден път основните притеснения на хората с увреждания, които са свързани с това промените да не са за сметка на нуждаещите се, бяха представени на националната кръгла маса, която беше открита от председателя на парламента Никола Минчев.

Темата беше "Тенденции, проблеми и новости при медицинските изделия и помощните средства" и във форума участваха представители на заинтересованите страни. Нуждаещите се да не бъдат лишени от качествени инвалидни колички, слухови апарати и други изделия, приспособления, съоръжения и помощни средства - това е най-голямата тревога на хората с увреждания. Бончо Пеев, който има над 30-годишен опит в обслужването на хора с увреден слух и слухопротезирането, изрази съмнение, че многото съществуващи проблеми едва ли ще бъдат решени на 1 юли.

Личните потребности на хората да бъдат водещи, призова професор Мира Арсова от Софийския университет.

Омбудсманът Диана Ковачева постави въпроса с необходимостта от провеждането на сериозна информационна кампания във връзка с предстоящата промяна.

Владимир Афенлиев от НЗОК заяви, че Касата има готовност процесът да стартира от 1 юли, като тя ще има роля по администрирането и заплащането.

След празниците ще започне обществено обсъждане на проектите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна