Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завишени нива на нитрати във водата в няколко населени места в Ямболска област

Снимка: Pixabay

Завишени нива на нитрати са установени в няколко населени места в Ямболска област, информират от Регионалната здравна инспекция. В обществени чешми също са засечени отклонения от нормите. 

Нитрати над допустимите нива са установени в питейната вода в селата Ханово, Ботево, Скалица и Овчи кладенец, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева. 

"Наличието на нитрати не може да се коригира по някакъв начин, препоръчва се на малките деца, на бебетата да използват преварена вода. Тези нитрати, те са трайни тези отклонения в повечето случаи. Имат известна динамичност през сезоните, зависи от количеството на валежите и експлоатацията на земеделските райони", каза д-р Калчева. 

В селата Ботево, Палаузово, Джинот, Ситово и Малко Шарково е установено наличие на „коли форми“ в обществените чешми.

Причината за коли формите е недобрата дезинфекция на водата, така че там където се установят коли форми се предписва хлориране на водите. 

Въпреки повишените нива на подпочвените води в Ямбол през пролетните месеци, към момента няма отклонения в стойностите на питейната вода, допълни Калчева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна