Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боевете в Мариупол продължават, ТАСС: 120 излязоха от подземията на "Азовстал"

| обновено на 19.04.22 в 23:30
Сателитно изображение, предоставено от Maxar Technologies, показва горящи сгради в източната част на Мариупол, 9 април 2022 г. (разпространено на 12 април 2022 г.)
Снимка: EPA/MAXAR

Боевете в Мариупол продължават, заяви управителят на Донецка област, часове след поредния ултиматум на руските войски към украинските части в града да се предадат.

"Бранителите са подложени на тежки бомбардировки, танкове участват в уличните боеве", каза управителят Павло Кириленко пред Си Ен Ен.

Руската агенция ТАСС съобщи, че 120 жители на Мариупол са  излезли от подземия край завода "Азовстал", за да потърсят убежище при сепаратистките войски.

Същевременно руските военни подновиха предложението си към укрепените в "Азовстал" да се предадат. Според предложението бойните действия трябва да бъдат прекратени утре в 14 часа московско време.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че руснаците са продължили да бомбардират днес "Азовстал".

Кадър от недатирано видео с дрон, публикувано за първи път от командира на милицията на ДНР Александър Ходаковски и предоставено от Общинския съвет на Мариупол, показва дим, който се издига от стоманодобивния завод Азовстал по време на въздушни удари в Мариупол, Източна Украйна, 18 април (разпространено на 19 април 2022 г.). Руското министерство на отбраната на 19 април 2022 г. публикува изявление, в което призовава украинските сили в Мариупол да прекратят всякакви военни действия и да сложат оръжието си. Градският съвет на 18 април 2022 г. чрез техния официален Telegram канал съобщи, че най-малко 1000 цивилни се намират в подземните убежища на металургичния комбинат и че руските сили са пуснали тежки бомби върху завода Азовстал.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна