Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на индустриалното производство в ЕС през февруари, но при спад в България

Евростат

Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС отскочи през февруари, компенсирайки спада от началото на годината, показват последни данни на Евростат.

В рамките на България обаче производство през февруари се понижи за пръв път след осем поредни месеца на растеж, като по-голям спад беше отчете в девет други страни членки на Европейския съюз.

Трябва обаче да се има предвид, че икономическите данни все още не са повлияни от започналата на 24-ти февруари руска военна инвазия в Украйна, като негативните ефекти от войната и наложените заради нея западни санкции спрямо Москва ще започнат да се отразяват върху данните за март и следващите месеци.

Графика на индустриалното производство в ЕС и еврозоната


Най-силен месечен производствен ръст през февруари беше отчетен в Италия (с 4%), Хърватия (с 2,75) и Ирландия (с 2,4%), докато най-голям спад отбеляза производството в Словения (понижение с 8,3%), Литва (с 3,8%) и Малта (с 2,7%).

В същото време промишленото производство в България се понижи през февруари с 0,8% спрямо януари, когато нарсна с 2,2%. Така беше сложен край на серията от осем поредни месеца на устойчив производствен растеж в нашата страна.

Спрямо февруари 2021 г. производството в еврозоната нарасна с 2% след спад с 1,5% през януари, а в рамките на целия ЕС индустриалното производство се повиши през февруари 2022 г. с 3% след растеж от едва 0,1% в началото на годината.

На годишна база обаче индустриалното производство в България нарасна с 14,4% след повишение със 17,2% през януари, като по-солиден растеж беше отчетен единствено в Литва (с 20,4%) и Полша (със 17,8%). Най-голям спад на годишна база пък беше отчетен в Ирландия (с 14,15), следвана от Португалия (с 5,7%) и Малта (с 3,5%).

Индустриално производство в ЕС през януари (спрямо година по-рано)


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени