Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският посланик в Лондон възразява срещу преименуване на парк, наречен на Уилям Гладстон

Марин Райков
Снимка: bulgarianembassy-london.org

Българският посланик в Лондон Марин Райков е изпратил писма до кмета на британската столица Садик Хан и до управата на община Брент по повод на намерението на общината да преименува парк, носещ името на Уилям Гладстон.

През лятото на 2020 година започна усилена кампания във Великобритания за премахване на паметници, свързани с робството. Малко изненадващо тогава университетът в Ливърпул реши да преименува сграда, носеща името на бившия премиер Уилям Гладстон, който е изключително почитан в България за това, че успява да привлече вниманието на света към жестокостите при потушаване на Априлското въстание и дори в Англия се създава движение в защита на българите.


Причината е налична информация, че Уилям Гладстон е държал някога реч в британския парламент в защита на робството, а неговият баща е търгувал с роби.

В писмото на посланик Райков се изразява загриженост, че преименуването на парка в Брент засяга българската общност, защото Гладстон е едно от малкото имена, които свързват двете нации и подобен ход може дори да накара българите да се почувстват по-нележани и по-слабо представяни в общината. Той подчертава, че напълно подкрепя линията на община Брент да преразгледа имена, свързани с робството, но е изненадан, че Гладстон, който е национален герой в България, попада в този списък.

Аргументът на посланика е, че Гладстон трудно може да бъде съден като защитник на робството само заради една реч в парламента на млади години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна