Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Момчилова е новият председател на СЕМ

Соня Момчилова
Снимка: БГНЕС

С 4 гласа "за" и 1 "против" Соня Момчилова беше избрана за председател на Съвета за електронни медии.

Против гласува Розита Еленова, която предложи Момчилова да бъде избрана за временно изпълняваща длъжността. Аргументът ѝ беше, че в края на април изтичат мандатите на трима членове на СЕМ - двама от парламентарната квота и един от президентската.

"Единственото ми съображение е, че този екип е би трябвало да се поучи от практиката, каквато СЕМ вече веднъж е преминал, и то не чак толкова отдавна, и председателят да бъде избран като временно изпълняващ длъжността, за да може следващите трима нови колеги да направят своя информиран избор", каза Еленова.

Тя заяви, че днешното заседание е било организирано в тайнственост и получи извинение от Бетина Жотева. Еленова предложи да бъде избран временно изпълняващ длъжността председател на СЕМ с аргумента, че такава практика е имало през 2016 година.

От своя страна, Соня Момчилова обяви, че ще подложи отново на гласуване решението за избора й на поста, след като встъпят в длъжност новите трима членове на медийния регулатор:

"Аз просто не умея да работя в условията на неодобрение и още повече когато има някаква субординация, при все, че си пръв сред равни в регулатора. За мен е много важно да се ползвам с доверието на колегите си. Здравето на българските медии е кауза, а аз мисля, че съм доказала, че мога да обединявам хората".

Соня Момчилова ще поеме председателското място в СЕМ на 28 април с мандат една година.

Днес следобед в комисията по културата и медиите предстои изслушване на тримата кандидати за двете места от парламентарната квота в СЕМ. На 27-и април изтичат мандтатите на Розита Еленова и на София Владимирова. На същата дата изтича и мандатът на Бетина Жотева, която е от президентската квота. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна