Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Българска делегация заминава за Киев

| обновено на 22.04.22 в 19:56
Кирил Петков и Дмитро Кулеба
Снимка: БГНЕС

Българска делегация с представители на четирите партии в управляващата коалиция заминава за Киев в следващите дни. Това обяви премиерът Кирил Петков пред Нова телевизия. Той обясни инициативата с желание да постигне единство между коалиционните партньори по въпроса за възможно предоставяне на оръжие за Украйна.

Новината идва само ден, след като в София външният министър на Украйна Дмитро Кулеба постави изключително остро въпроса за изпращане на въоръжение от България за Киев, а коалицията това предизвика сериозни трусове.

БСП остават категорично "против", "Демократична България" и "Има такъв народ" са "за" изпращане.

"Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Разбирам г-н Кулеба - като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни "червени линии" и моята задача не е да се правя на най-смелия.

В момента "Демократична България" казват: Това е нашата "червена линия", БСП казват: Това е нашата „червена линия”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България, колко е важно за украинците. И каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена”, заяви Петков. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна