Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оспорвани парламентарни избори в Словения

| обновено на 24.04.22 в 21:07
Любляна, 21 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Словения днес избират нов парламент. Социологическите проучвания сочат оспорвана надпревара между дясноцентристката партия на премиера Янез Янша и опозиционната лявоцентристка формация "Движение свобода".

Около един 1,7 млн. словенци имат право да гласуват за 90 депутатски места в парламента в Любляна. Според последните анкети се очаква седем партии да влязат в парламента.

Премиерът Янез Янша е на път да се раздели - за трети път - с поста си, показват данните от  екзит пол час след края на парламентарния вот. 
Доскоро малката либерална партия "Движение Свобода" на бизнесмена Роберт Голоб печели близо 36 процента от гласовете срещу само 22 на сто за управляващата Словенска демократична партия.
Янша стана министър-председател преди две години за трети път. Той бе начело на Словения и в периода 2004-2008, както и през 2012-2013 година.
Брюксел следи внимателно премиера Янша заради политическия и финансов натиск върху гражданското общество, обществените медии и съдебната система. В доклада на американската фондация "Фрийдъм хаус" се казва, че Словения е сред държавите в Европа, отбелязали през миналата година най-голям спад в спазването на демократичните стандарти.

Ключова роля за избора на словенците играе и руската инвазия в Украйна, твърдят политическите анализатори. Словения, под ръководството на Янша, зае проукраинска позиция, синхронизирайки се с ЕС. Янша придружи премиерите на Чехия и Полша в Киев, за да изрази солидарността си с Украйна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна