Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви, че отваря хуманитарен коридор за цивилни от "Азовстал", Украйна отрече

| обновено на 25.04.22 в 17:49
Заводът “Азовстал“ в Мариупол, 19 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви хуманитарен коридор за цивилни, които да напуснат металургичния завод "Азовстал" в град Мариупол.

Информацията почти веднага беше опровергана от украинския вицепремиер Ирина Верешчук. Двете страни продължават да се обвиняват взаимно за провалените опити за евакуация от района.

Украйна не е договаряла с Русия хуманитарен коридор от Мариупол, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук по повод обявеното от Русия прекратяване на огъня, за да могат цивилни да се евакуират от металургичния завод "Азовстал" - последният бастион на съпротивата в Мариупол. 

"Важно е да подчертаем, че хуманитарните коридори се отварят след съгласие и от двете страни. Едностранно обявен коридор не осигурява безопасно преминаване и не е хуманитарен," подчерта Верешчук. 

Съветник на президента Зеленски допълни, че Русия продължава да обстрелва завода.

Ситуацията в пристанищния град ще е основна тема на разговорите и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който ще посети Москва и Киев тази седмица.

Русия все по-интензивно атакува украинската инфраструктура, за да попречи на доставките на оръжие.  

Пет железопътни гари в централна и западна Украйна станаха обект на въздушни удари. При нападението в Красне, близо до Лвов няма пострадали, но властите на Виница съобщиха за пет жертви и 18 ранени.

Продължава обстрелът на населени места в района на Донецк и Харков въпреки великденските празници.

По данни на местните власти има и все повече цивилни жертви.

А украинското министерство на отбраната съобщи, че засега успява да отблъсне руската офанзива в източната част на страната, включително при градовете Рубежное, Попасна и Маринка. Освен това украинските части предприемат настъпление в района на Изюм и Словянск.

Русия от своя страна обяви, че два украински дрона са били унищожени в Курска област. Два часа преди това възникна голям пожар в петролна база в град Брянск, който също е близо до границата с Украйна.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна