Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕСП: Правната рамка на ЕС за интелектуалната собственост не е достатъчно ефективна

Клаус-Хайнер Лене, председател на Европейската сметна палата за втори мандат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската сметна палата предупреждава, че правната рамка на ЕС за защита на интелектуалната собственост не е достатъчно ефективна.

В публикуван днес доклад европейските одитори посочват, че липсва съгласуваност между националните системи и системата на ЕС, което позволява различни практики в страните членки при подаването на заявки, разглеждането, публикуването и регистрацията.

Освен това одиторите подчертават липсата на режим на защита за целия ЕС за всички продукти.

Според одиторите има значителни различия между налаганите от Общността такси и таксите, събирани от националните органи.

Отраслите, свързани с правата за интелектуална собственост, генерират почти половината от общата икономическа дейност на ЕС на стойност 6,6 трилиона евро и осигуряват почти една трета от общата заетост в ЕС.

Всяка година законната икономика губи 83 млрд. евро от пропуснати продажби поради фалшифициране на продукти, се казва в доклада.

Според наскоро огласено проучване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост, ако проблемът, свързан с фалшифицираните продукти, бъде преодолян по ефективен начин, икономиката на ЕС би "спечелила" 400 000 работни места.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна