Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" напълно е спрял газовите доставки за България и Полша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От "Газпром" официално потвърдиха пълното спиране на газовите доставки за България и Полша.

Руският газов монополист съобщи, че "Булгаргаз" и "PGNIG" не са извършили плащания в рубли за доставките на руско синьо гориво. От компанията напомнят, че България и Полша са транзитни държави и предупреждават, че при несанкционирано отклоняване на количества газ, предназначени за трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с тези количества.

През България преминава газопроводът "Балкански поток", по който "Газпром" снабдява с природен газ Сърбия и Унгария, а по газопровода "Ямал-Европа" през територията на Полша Русия транзитира синьо гориво до Германия.

В края на март руският президент Владимир Путин утвърди нова схема на плащане за руския газ за така наречените неприятелски държави - страните, които подкрепиха санкциите срещу Русия заради нахлуването ѝ Украйна.

Схемата влезе в сила на 1 април и предвижда европейските потребители да превеждат долари и евро по сметки в руската "Газпромбанк", която да ги конвертира в рубли на Московската борса.

По данни на Федералната митническа служба на Русия доставките на газ за България са се увеличили двойно миналата година до 3,15 млрд. куб. метра.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна