Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК изпраща уведомително писмо за спиране на еврофондовете за Унгария

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕК изпраща уведомително писмо до Унгария с предупреждение, че ще спре плащанията от еврофондовете. Причина за това са нередности с обществени поръчки, от които е ощетен бюджетът на ЕС. 

Става дума за проблеми с контрола, одита, прозрачността и отчетността в сферата на обществените поръчки. Комисията смята, че властите в Унгария пречат и ограничават разследванията на измамите, което води до сериозна финансова корупция и нарушение на европейското законодателство. Проблем е и липса на ефективна рамка за борба с корупцията в Унгария, както и на независимо разследване на финансовите измами.

За първи път ЕК изпраща уведомително писмо в рамките на новия механизъм, обвързващ получаването на средства от еврофондовете с върховенството на закона в страните-членки. Това е и първата от формалните стъпки от процедурата, която би могла да доведе до евентуално спиране на еврофондовете.

Унгария разполага с два месеца да отговори на писмото. Властите трябва да дадат обяснение и да предложат начин, по който нарушенията да бъдат прекратени.

Ако това не се случи, процедурата ще продължи. Последната стъпка на Колегиума на комисарите е предложение за мерки, които да се приемат от Съвета на ЕС, а именно спиране на плащанията по европейските фондове. Решението трябва да бъде взето с квалифицирано мнозинство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна