Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК възнамерява да привлече квалифицирани мигранти

Заместник-председателя на Комисията за насърчаването на европейския начин на живот Маргаритис Схинас и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия възнамерява да улесни законната миграция в ЕС и така да привлече квалифицирани мигранти. Това стана ясно от пакета от предложения, оповестен от заместник-председателя на Комисията за насърчаването на европейския начин на живот Маргаритис Схинас и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Пакетът включва и специфични действия за интегрирането на хора, бягащи от руската инвазия в Украйна. В ЕС те вече са 5 милиона.

Комисията предлага преразглеждане на две директиви – за единно разрешение за пребиваване и работа и за статута на дългосрочно пребиваващи граждани от трети страни.

В първия случай ще бъде ускорен процесът за кандидатите и работодателите. Кандидатите ще могат да подават молби както на територията на ЕС, така и от страни извън него. 

Във втория случай ще бъде придобивано по-лесно разрешение за дългосрочно пребиваване в ЕС. Това ще стане чрез опростяване на условията за одобрение, например чрез събиране на периодите на пребиваване в различни страни членки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна