Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще внесе предложение за замразяване цената на природния газ

| обновено на 28.04.22 в 18:39
Снимка: БГНЕС


Вицепремиерът  и министър на икономиката Корнелия Нинова и работодателски организации се обявиха за замразяване цените на природния газ и преговори с "Газпром"На работна среща при Нинова е съгласувана и схема за компенсация за цената на тока, която няма да засегне бюджета, обявиха работодателските организации.

Корнелия Нинова настоя за спешно приемане на Закон за облагане свръхпечалбите на енергийните дружества и за удължаване на помощта за електроенергията за бизнеса.

Вицепремиерът Нинова застана до бизнеса в настояването му правителството да възстанови разговорите с "Газпром" и доставките на природен газ по съществуващия договор. Докато това се случи, цените да се замразят - каквито са по договора към момента.

Предложението ще бъде внесено от групата на БСП в парламента на извънредно заседание, съобщи Корнелия Нинова. Тя очерта следните четири мерки:

"Правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с "Газпром" и доставките по съществуващия договор. Второ - предлагаме дотогава да се сложи или таван или да се замразят цените на газа такива, каквито са сега по договора с "Газпром" по доставките, които трябваше да получаваме по този договор. Разликата да се поеме от държавата.

На трето място - да се приеме спешно законът, с който се налага допълнително облагане върху свръхпечалбите на енергийните дружества. И четвърто - да се продължат компенсациите за ток, които имаше досега за бизнеса от 300 лв. на мегаватчас до времето, докогато се решат дългосрочно проблемите - с нови договори – двустранни, дългосрочни. Парламентът да приеме решение, че замразява цените или таван на цената на газа, каквато е сега - разликата да се поема от държавата", посочи вицепремиерът.

Засегнатите сектори от спирането на природния газ работят повече от 25 хиляди предприятия с произведена продукция за 41,5 милиарда лева.

Работодателите настояха за схема на компенсация на цената и на тока, която по думите им, няма да струва нищо на бюджета.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

"Говорим за компенсации, които да започват от база - цената на микса на електроенергията. По нашите изчисления, това е от порядъка на 150-160 лв. за мегаватчас. Това е цената на микса при условията, които са днес. И разликата над тази цена да бъде компенсирана на три-четвърти, т.е. 25% да остават като свръхпечалби в енергетиката, 75% да отиват за компенсиране. Това е самофинансираща се схема. Няма нужда от пари от бюджета.

Тези мерки към бизнеса са мерки към овладяването на инфлацията и за населението, заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев:

"Няма как при растящи цени на ел. енергията, при растящи цени на газта и помпайки такива свръхпечалби в няколко дружества в страната, ние да очакваме, че те има запазване на работни места, че няма да има двуцифрена инфлация. Протестите са крайна мярка, надявам се, че няма да стигнем до тях". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна