Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Soccer96 – галактически синт-пънк от "Аларма" и Stretch

Soccer96 – Дан Ливърс (Даналог) и Максуел Халет (Бетамакс)
Снимка: Fabrice Bourgelle

Поредното съвместно начинание на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" и музикалната платформа Stretch се задава след по-малко от месец! На 1 юни в клуб *Микстейп 5* директно от Лондон каца звездно трио за невероятна вечер със звук на синт-пънк, електро-джаз, синематик пропаганда и още поне десет интересни жанра. Soccer96 са едно от горещите имена в Лондон това лято с новия си албум, излизащ точно на Гергьовден следващата седмица, както и с участието си на най-големите фестивали на Острова (Love Supreme, We Out Here, Sea Change и др.). А да открият шоуто са поканени местните музикални герои от Saturated Pixels – дует, познат на ценителите на електроакустичните пътувания между измеренията. Ще чуем сета им със специална подборка от двата им издадени албума досега, ширещи се между трип-хоп, ембиънт, чил-аут и онова твърде специфично и рядко усещане за качествен шпионски трилър от някогашния Източен блок.

Лондонската музикална сцена, поне тази, на която днес се срещат електро, джаз и хип-хоп и от която Soccer96 са важна съставка, има своите силни гравитационни центрове – BBC Radio 6 Music, Brownswood records, Worldwide.fm, Tomorrow’s Warriors, SBTV, GRM Daily… Един от тях е Total Refreshment Centre – легендарен творчески хъб, разполагащ се в бивша фабрика за скоростни кутии в квартала Хакни. Там през годините се записват и продуцират The Comet Is Coming, Soccer96, Алабастър деПлюм (Alabaster dePlume), Snapped Ankles, Bo Ningen, Ibibio Sound Machine, Calabashed и още десетки меломански проекти. Цветният лондонски керван Total Refreshment Centre ще посети рестарта на фестивала Meadows in the Mountains в Полковник Серафомово в началото на юни, а на път за планините Stretch и "Аларма Пънк Джаз" организират междинно кацане в София на едно име от тазгодишния "планински" афиш за междузвезден лайв в *Mixtape 5* по траекториите на синт-пънка, електро-джаза, психеделик танците и сай-фай синематика – проект, кален и шлифован именно между стените на въпросното свещено място.

Според легендата, изключителният Шабака Хъчингс – един от основните двигатели на британската (вече и световната) джаз и афро сцена – се качва без покана на сцената в невъзможния днес клуб със саксофона си, за да се включи импро лайв към джаз-пънк дуо от синтове и барабани. Резкият му карибски тон катапултира новосформираното трио на челните позиции на онова, което все още наричат "нова лондонска джаз сцена". Триото се кръщава The Comet Is Coming, следват записи, турнета (бяха в София през декември 2016 г. по покана на днешния Stretch, за запомнящо се шоу, пак в *Микстейп 5*), реклами за мастити брандове с тяхната музика, по-добри договори и дори номинация за престижната брит-награда Мъркюри. Това не пречи на синт-джаз-пънк дуото Soccer96 да продължава собствените си звездни мисии, носещо все така гордо избрано от автоматична телефонна услуга име – на първата що-годе триизмерна видео игра на тема футбол.

Soccer96 са Даналог Завоевателя и Бетамакс Трепача (Danalogue The Conqueror & Betamax Killer) – синт-виртуоз и неуморен джаз барабанист, завихрящи междузвездни саундтраци, достойни за всяка научнофантастична класика. Фондация, Блейд рънър, Одисея, звездни навигатори, мъглявини и пустинни ездачи – целият попкултурен символен лексикон на жанра се чувства като у дома си с всяко парче. Това е вероятно и причината лейбълът Moshi Moshi (дал път в живота на Hot Chip и Florence + The Machine) да ги привлече в каталога си – с техния "печат” са последните три издания на групата. Отделно от това, Дан Лийвърс (Даналог) продуцира и ремиксира две дузини от най-горещите инди-проекти на острова, а Макс Халет (Бетамакс) пък заема палките си на редица авангардни проекти (миналата година издаде албум за барабани и японска флейта шакухачи с небезизвестният си баща Клайв Бел).

художник: Сиана Димитрова

Последното нещо с марка Soccer96 е предстоящата киберпънк експедиция Inner Worlds ("Вътрешни светове") – новият албум, излизащ на 6 май. Концепцията му Даналог описва така: "Пътуването във вътрешните светове и увeреното им изследване ще ни подготви за безопасно преминаване през несигурните времена. А за да се движим в положителна посока, ще ни е нужно сътрудничество, затова искахме този албум да празнува и почита връзките в по-широкия ни кръг хора чрез колаборации с повече артисти, откогато и да било досега." Бетамакс пък твърди, че албумът е "музика за духовни битки, която да ни преведе през бурните промени на външния свят." За турнето (а може би и за по-дълго) на баса към двамата се присъединява Том Хърбърт – иконичен музикант, когото може да чуете както с инди-класици като Polar Bear и The Invisible, така и в записи на Лиан Ла Хавас и дори в Бонд – парчето Skyfall на Адел.

Заповядайте на нашия космически Ден на детето и се уверете сами: на прага на вече осезаемата миграция в Космоса музиката на Soccer96 звучи по-актуално и живо от всякога – независимо дали танцувате или размишлявате на нея.Събитието се организира от Stretch и "Аларма Пънк Джаз" – платформите, които не работят с оправдания и за пореден път заявяват отказа си да изоставят различните събития в София и страната. След турнето на Сибисле К‘аба от ЮАР из цяла България през лятото на 2019 г. и възпламеняващия концерт на Teон Крос миналата есен, съвместните начинания на "Аларма" и Stretch ще раздвижат календара и във втората половина на тази година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени