Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Apple е изправена пред нови антитръстови обвинения в ЕС

Технологичният гигант Apple ще бъде изправен пред нови антитръстови обвинения в Брюксел през следващата седмица заради начина, по който поставя конкурентите в неблагоприятно положение в рамките на своята система за мобилно плащане, посочиха пред "Файненшъл таймс" четири неназовани лица, запознати с въпроса.

Според тях Apple рискува тежки глоби, след като разследващи лица по въпросите на конкуренцията обвиниха Apple в нарушаване на законодателството на ЕС.

Разследващите са загрижени, че нежеланието на Apple да позволи на платежните системи на трети страни да имат достъп до технологията на компанията за "NFC чип за плащане" изкривява пазара и подкопава конкурентите.

Това е едно от множеството разследвания, които бяха открити в Брюксел срещу компанията от Силициевата долина, включително две други, при които антитръстови органи разследват дали Apple вреди на конкуренцията в услугите за стрийминг на книги и музика в своя платформа App Store.

Новото разследване идва, след като европейските регулаторите одобриха два знакови законодателни акта за ограничаване на силата на големите технологии.

"Файненшъл таймс" посочва, че от Европейската комисия и Apple са отказали да коментират информацията за предстоящи нови антитръстови обвиненияя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна