Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановява се фериботната връзка между Кипър и Гърция

Корабът на спечелилата търга компания Scandro Holding ще извърши 22 двупосочни плавания от 19 юни до 16 септември
Снимка: Scandro Holding

След 22-годишно прекъсване се възстановява фериботната връзка между Кипър и Гърция. Очаква се през летния сезон новият морски маршрут да привлече на острова туристи от Гърция и Европа.

Първият кораб по новата морска линия ще отплава от кипърския град Лимасол за Пирея (Гърция) на 19 юни, а последното пътуване за сезона е на 16 септември от гръцкото пристанище до острова. Това съобщи заместник-министърът на корабоплаването на Кипър Василис Димитриадис днес, обявявайки резултатите от проведения открит европейски търг за избор на превозвач по морската пътническа връзка между двете страни.

Кипър субсидира фериботната линия с 5,5 млн. евро годишно.

Ще бъдат извършени 22 двупосочни плавания. Капацитетът на кораба е до 400 пътници и повече от 100 превозни средства. Цената зависи от типа на избраната каюта, като варира от 40 евро до 80 евро с включени пристанищни такси за еднопосочно пътуване.

Фериботът създава нова възможност за транспортна връзка между Кипър и Европа и намалява изолацията на островната държава. Според кипърските власти новата морска линия ще даде тласък на туризма и развитието на цялото Източно Средиземноморие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна