Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славин Янакиев: Без газ ще ни трябват седмици да възстановим производството и то на 60%

Ако се стигне до спирането на подаването на газ това ще доведе до големи проблеми за големи индустриални производства в Стара Загора.

„Няма да може да продължи работата на съществуващото оборудване на газ. Трябва или да го заменим с алтернативно или да спрем работа. А в същото време има подписани договори с клиенти, които трябва да се изпълняват“, коментира Славин Янакиев директор на голяма леярна в Стара Загора, производител на отливки и части за машиностроенето в Стара Загора.

В предприятието работят над 500 души. По думите му е възможно на някои места да се замени горивото с дизелови горелки, но други места не може да се смени с алтернативно гориво. При спиране на газа ако успеем до няколко седмици може да се възстанови производството на около 60%. Но това ще доведе до големи проблеми за индустриални производства. И затруднения при изпълненията на договорите, коментира Янакиев.

Допълните трудности предприятието изпитва и със скъпия ток, защото е високоенергоемко. Поскъпват и суровините, с които се работи. Според Славин Янакиев е редно да продължи подпомагането на бизнеса заради цените на електроенергията и след края на април. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени