Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Политици и демагози излагат на риск живота на другите

3
Политиците и демагози не разполагат с трезва преценка за опустошителния потенциал на войната или я пренебрегват в името на партиен или користен интерес.
Снимка: БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев предупреди да не се допуска разрастване на войната в Украйна.

"Признателен съм на испанските колеги за уникалната възможност да летя на един от най-съвременните изтребители в света", посочи Румен Радев, който участва в демонстрационен полет на изтребител Юрофайтър Тайфун 2 на испанските Военновъздушни сили. През февруари Испания изпрати у нас 4 свои изтребители "Юрофайтър" за изпълнение на мисии по съвместна охрана на българското небе.

Президентът Румен Радев благодари на испанските авиатори, напомняйки, че в Европа бушува война.

"Мисията на професионалните военни днес е да не допускаме тя да се разраства и точно тук трябва да го направим с професионализъм в името на сигурността, с ясното осъзнаване и много трезва преценка за опустошителния потенциал на войната, с която политици и демагози не разполагат или пренебрегват в името на партиен или користен интерес. Много от тях никога не са рискували живота си, но с охота излагат на риск живота на другите. Тези хора залагат на карта мира на обществата", добави още той.

Държавният глава отличи с почетен знак целия екипаж на 14-то крило от испанските Военновъздушни сили, част от аеротактическия отряд "Стрела", охраняващ българското въздушно пространство.

На церемонията присъства и министърът на отбраната Маргарита Роблес, която напомни за близките отношения между България и Испания: 

"Показваме, че сме обединени, което е изключително важно в този момент. Защитаваме ценности, защитаваме мира. Когато сме обединени ще спечелим всички битки".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна