Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен ще има паметник на Радой Ралин

Снимка: ДА „Архиви”

В Сливен бе поставено началото на инициатива за издигането на паметник на писателя дисидент Радой Ралин (Димитър Стефанов Стоянов).

Инициатор е заместник-областният управител Пепа Генчева и група граждани. Специално за целта в града бе синът на Ралин Кин Стоянов, който проведе първата си среща с хората, предложили идеята, а на 26 май официално ще се основе Инициативен комитет, който да започне да работи за набирането на средства и за различни инициативи, свързани с изграждането на паметника. 


Идеята е паметникът на Радой Ралин да бъде в градинката до булеварда в центъра на Сливен, носещ неговото име, и в близост до паметника на 7 конен полк, издигнат в чест на падналите за обединението на България. Кин Стоянов коментира изборът на място.  


„Там в тези войни бащата на Радой Ралин - сливенският книжар, е воювал, сражавал се е, върнал се е от фронта военноинвалид, така че някак си ще комуникират баща и син.“


Стоянов обяви, че ще бъде обявен национален конкурс за паметника и съобщи имената на хората, които ще представляват семейството в Инициативния комитет.  


„Да влезе Веселина Седларска. По същия начин помолих и той прие  - архитект Петър Диков да бъде представител на близките на Радой Ралин в журито, което ще определи в крайна сметка кой проект ще бъде изграден.“

Все още не е ясно колко ще струва паметника на Радой Ралин, но Стоянов обяви, че около празника на града 26 октомври ще съобщи какъв ще е семейния принос към фондонабирането. 

Снимки: Стоян Радев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна