Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем вуза и 2 организации се включват в научната програма „Сигурност и отбрана“

Програмата стартира тази година с бюджет от 6 млн. лв, като първите 720 000 лв. бяха одобрени в сряда
Снимка: Ани Петрова

Седем държавни висши училища и две научни организации ще се включат в нова научна програма на Министерството на образованието и науката за изследвания в областта на сигурността и отбраната.

Новата програма на Министерството на образованието и науката се казва „Сигурност и отбрана“.  По нея са предвидени фундаментални и приложни научни изследвания в областта на сигурността и отбраната. Ще се стимулира и партньорството между образователните и научните организации за съвместно участие в национални и европейски изследователски мрежи и проекти.

В програмата ще се включат Университетът по библиотекознание и информационни технологии, Университетът за национално и световно стопанство, Военната академия, Академията на МВР, Висшето военноморско и Висшето военновъздушно училище, Националният военен университет, Центърът по отбрана и Центърът по изследване на националната сигурност и отбрана към Българската академия на науките.

Програмата ще стартира през тази година и ще се изпълнява до 2025 г. Бюджетът ѝ е 6 милиона лева, като първите 720 000 лeва бяха одобрени в сряда от Министерския съвет. С тях ще се организират конференции и обучения. Предвидено е и закупуване на консумативи и техника, необходими за изпълнението на дейностите по новата научна програма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна