Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на килима в Чипровци (Галерия)

10
Снимка: Ралица Тачева

Фестивалът на Чипровския килим се завърна след двегодишна пауза заради Covid пандемията за радост на туристи и гости от цялата страна. 

Над 60 участници представиха килими, пана, тениски, ключодържатели, магнити и сувенири с чипровски мотиви и шевици. 

Сред тях има и майстори от западната ни съседка - Сърбия.

Празникът продължава три дни - от 29 април до 1 май.


Освен местни занаятчии и творци, има и такива от други краища на страната, които представят ръчно изработени бижута, кукли и играчки от вълна, домашни сладка, мед, вино, мехлеми и др. 

Местната бира "Чипровско пиво", чипровска баница, "гньетенье чушке", кори за баница, традиционни мезета, сирена и деликатеси са сред любимите за дегустация от туристите, които тази година са от два континента – Европа и Америка.

Кметът на община Чипровци Пламен Петков сподели:

"Имаме експонати от 300 години и събирани от цял свят. Едно време, като беше ТПК-то, се работеше много - предимно за износ за Кувейт. Те си правеха шатрите за пустините. Още ги има. Из цял свят имаме наградени килими - на панаирите в Лондон, Париж въобще навсякъде из целия свят, още от 1800-та година."

Областният управител Ванина Вецина допълни:

"Да поздравя чипровчани и кмета за това, че съхраняват духа и традицията на уникалното българско, за това, че ни карат да се гордеем, че сме част от Велика България".

Тази вечер от 20 ч. в града ще има концерт на група "Сигнал".


С интерес се очакват кросът и велосипедното състезание за децата в неделя, както и фолклорният концерт със заря, които ще сложат край на тазгодишното издание.

Тъкането на килими на памучна основа или изцяло от вълна, е традиция за региона още от XVII век. Суровината за красивите изделия, станали част от световното материално наследство на ЮНЕСКО, майсторите набавяли от големите стада овце, отглеждани в района. Повече за историята на килимарството в този край можете да прочетете тук.

Снимки: Ралица Тачева


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна