Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски гръцки и кипърски турски синдикати честват заедно Деня на труда

Контролният пункт „Дворецът Ледра“ в турската част на разделения град Никозия.
Снимка: Ройтерс

Кипърски гръцки и кипърски турски синдикати честват заедно днес Международния ден на труда със съвместна проява в буферната зона в Никозия. След две години строги коронавирусни мерки, ограничаващи празника, тази година профсъюзите в Кипър го отбелязват с мащабна програма.

Шествия във всички градове в Кипър организира днес водещият синдикат в страната ПЕО. Голямата му първомайска общокипърска кампания се провежда под лозунга „Работниците обединени: срещу войната, за мир и социална справедливост”.

Част от първомайските тържества са и многобройни срещи-дискусии в различни населени места с участието на синдикални лидери и представители на лявата партия АКЕЛ, които започнаха през изминалата седмица и продължават през следващата.

Кулминация на програмата днес е съвместното честване от ПЕО и синдикати на кипърските турци. Двата първомайски марша на членове на организациите им в южната и северната част на Никозия ще се срещнат и обединят в разделящата столицата буферна зона, изпращайки послание за „общ труд и обща родина”.

Паметник на миньорите ще бъде открит днес от президента на Кипър Никос Анастасиадис в рамките на честванията на Деня на труда, организирани от синдиката СЕК. Той е издигнат „в памет на борбите на миньорите, които със своите действия положиха основите на свободния, независим и безпартиен синдикализъм днес”, посочват от профсъюза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна