Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зеленски се е срещнал с Нанси Пелоси в Киев

| обновено на 01.05.22 в 17:41
Снимка: ФБ/Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи днес, че е провел среща с председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и сподели видео от визитата ѝ, съобщиха информационните агенции.

Информацията бе потвърдена и от американски официални представители.

Пелоси заявява във видеоматериала, че визитата е израз на благодарност 

"Убедени сме, че целта на нашето посещение е да ви благодарим за борбата ви за свобода. Вашата битка е в полза на всички. Нашата отговорност е да бъдем до вас, докато тази борба приключи".

Тя е поредният високопоставен западен политик, който посещава Киев от началото на войната на 24 февруари т.г.

Президентът Зеленски определи посещението като сигнал за силната подкрепа за Украйна:

"Това е сигнал за подкрепата на хората в Съединените щати и на Конгреса - двукамарна и двупартийна подкрепа. Той показва, че Съединените щати са истински лидери с твърдата си позиция  за борбата ни срещу агресията на Руската федерация".

Турция смята, че може да бъде формирана глобална архитектура за сигурност, която удовлетворява всички страни, заяви турският президентски представител Ибрахим Калън след среща в Киев с украинския президент.

Руското министерство на отбраната обяви междувременно, че са били нанесени удари по оръжия, доставени на Украйна от САЩ, и е разрушена писта на военно летище край  град Одеса.

Група от около 40 цивилни, евакуирани от сграда до металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол, пристигна в център за временно настаняване. Снощи бе осъществена успешна евакуация на близо 50 цивилни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.