Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуация на жители на Мариупол със съдействието на ООН

Заводът “Азовстал“ в Мариупол, 19 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евакуацията на жители на украинския град Мариупол, укривали се през последните седмици в завода "Азовстал", е започнала със съдействието на ООН, потвърдиха от украинска и от руска страна.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че първата група се очаква сутринта в Запорожие.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров обвини украинското ръководство, че саботира преговорите за мир.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства евакуацията на мирни граждани, подчерта, че властите в Запорожие ще се погрижат за първата група евакуирани - жени и деца, бягащи от военните действия в "Азовстал". Металургичният гигант се превърна в последен бастион на защитниците на Мариупол срещу руското нахлуване в Украйна, започнало на 24 февруари.

Зеленски изрази надежда, че ще бъдат изпълнени всички необходими условия, за да продължи извеждането на хора от Мариупол:

"Днес най-накрая започнахме евакуацията на хора от "Азовстал". След седмици на преговори, след много опити, различни срещи, обаждания и предложения. Няма и ден, в който да не сме опитали да намерим решение, което да спаси нашите хора. Днес, за пръв път от началото на войната, този жизнено важен коридор заработи.  За пръв път имаше 2 дни на реално прекратяване на огъня.

Повече от 100 души са евакуирани - жени и деца, бягат от военните действия там, в "Азовстал". Предвид цялата сложност на процеса, първите евакуирани ще пристигнат в Запорожие сутринта. Нашият екип ще ги срещне там. Надявам се, че ще бъдат изпълнени всички необходими условия за продължаване на евакуацията на хора от Мариупол. Планираме да започнем в 8 сутринта".

"Организирането на хуманитарни коридори е един от елементите на продължаващия преговорен процес", отбеляза още Зеленски и подчерта сложността на задачата и че над 350 000 души са били спасени досега от зони на бойни действия".

В поредното си обръщение към нацията Зеленски обвини Русия, че "води война на изтребление" в Украйна, като добави вчерашните удари са засегнали невоенни цели като складове за храни и зърно и торове и жилищни квартали.

По информация от регионалните власти осем души са загинали вчера при руския обстрел в Харковска и Донецка област. Четирима са загиналите в Лиман - град с 20 000 жители преди началото на войната, евакуиран заради напредването на руската армия.

За силни експлозии сутринта съобщи и губернаторът на руската Белгородска област.  След началото на така наречената "специална военна операция" граничните райони неведнъж са подложени на обстрел от украинска страна.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини украинското ръководство, че саботира преговорите за мир, а украинската армия - че обстрелва с ракети и тероризира жителите на Донецк и Херсон. Лавров каза още, че в Украйна воюват западни офицери. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна