Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: Руски пехотни подразделения са се оказали неефективни в Украйна

Учения на руски спецчасти
Снимка: МО на Русия

Повече от една четвърт от руските пехотни тактически групи, изпратени за участие в конфликта в Украйна, са се оказали неефективни, според преценка на британското разузнаване.

Британското министерство на отбраната, позовавайки се на данни на разузнаването, даде тази сутрин нова оценка на руските загуби от началото на нашествието в Украйна. Смята се, че повече от една четвърт от руските пехотни подразделения са били "неефективни в бойно отношение", без обаче да се съобщават подробности.

Повече от 120 тактически бойни групи са били изпратени в Украйна след началото на войната на 24 февруари, а това представлява около две трети от цялата руска пехотна военна сила. Повечето от тези бойни групи разполагат с персонал между 700-800 войници, според Обединения кралски институт за проучвания в отбраната и сигурността.

Някои от най-елитните руски части, като тези на десантни войски, са силно изтощени и на Кремъл ще са нужни много години за възстановяването им, заключават от министерството на отбраната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна