Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за лого на Националната програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни

Снимка: Ани Петрова

Български и чуждестранни творци могат да се включат в обявения от Министерството на земеделието конкурс за лого и слоган на Националната програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни. Срокът за кандидатстване е 10 май. По данни на Европейската комисия, в страните членки всяка година се губят или разхищават около 88 милиона тона храни.

Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие проблемът със загубата на храна е глобален, тъй като около една трета от всички храни, произведени в света, се губят или разхищават по пътя между стопанството и трапезата. Затова и фокусът на българската програма е върху начините, по които можем да ограничим загубите на храна и да се отнасяме по отговорно към излишното пазаруване.

Статистиката сочи, че цели 17 процента от храната в магазините, домакинствата и ресторантите отиват директно в кофата за боклук, тоест ако изхвърлената храна се натовари на 40 пълни камиони и те се паркират един зад друг, опашката ще обиколи седем пъти земното кълбо, казват експертите.

Достоверна статистика за България няма, но по данни на неправителствени организации успяваме да изхвърлим около 670 тона храна на боклука като в същото време над 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност.

Проблемът с хранителната сигурност става все по-актуален в контекста на военните действия между две от държавите, които са сред най-сериозните производители на зърно в света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна