Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектурните образи на България пpeз втopaтa пoлoвинa нa ХХ вeĸ

Двуезична книга на седем български архитекти

Седем български архитекти изследват връзката между българската архитектура и околната среда в двуезичната книга "Архитектурни образи. България през втората половина на 20-ти век", т. 1, "Контекст". Ценното издание е събрало в себе си гледните точки на изследователите за знакови архитектурни обекти. Целево е потърсена популяризация на рядко коментирани сгради и структури, без да се претендира за изчерпателност на примерите. 

Показаните в книгата сгради и съоръжения отговарят на глобално възприетите признаци на стилистиката на Модерното движение като рационален и новаторски подход към функцията на сградите, приложението на материалите и използваните конструктивни и строителни иновации. В България обаче обликът на модернизма и връзките му с околната среда се оказват носители на местна (регионална) специфика, която ярко се разкрива в проучваните форми и решения.

Разглежданите обекти включват детайлни описания и анализи от няколко видове урбанизирани територии като морски курорти (Слънчев бряг), средно големи планински градове (Велико Търново и Враца), голям град (Пловдив), както и отделни примери от различни региони.

Книгата съдържа впечатляващ визуален архив, автентични снимки, планови схеми и скици на изследваната архитектура.

Автори на книгата са архитектите дoц. Mapия Дaвчeвa, дoц. Cтeлa Taшeвa, дoц. Beлинa Πaнджapoвa, д-p Paдocвeтa Kиpoвa-Дeлчeвa, д-p Ивa Cтoянoвa, Πлaмeнa Гeopгиeвa, Hинa Toлeвa.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на НИНКН и Камарата на архитектите в България.

В "Артефир" гостуват част от авторите на книгата – доц. д-р арх. Велина Панджарова и арх. Пламена Георгиева. Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна