Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгите сами ни намират. А след това?

Снимка: БГНЕС

В уикендите на месец май книги на български автори ще се появяват в различни паркове на поне 9 градове на страната ни.

Националната кампания "Зелено четене" под мотото "Книгите сами ни намират" – от 1 май до 29 май, се провежда за втора поредна година.

Създател и организатор на кампанията е Надежда Динева. След първия ѝ роман "Орденът на скорпионите" сега младата писателка работи върху криминале.

Пред Радио София тя припомни, че основната цел на инициативата е да популяризира четенето на обществени места и творчеството на съвременни български автори.

То е като игра, като лов за книги, отбеляза Динева. Всеки, който се сдобие с ново четиво от кампанията, трябва да направи снимка и да я публикува в социалните мрежи с #книгодар. Избраниците на книгите трябва да подарят своя книгодар на друг, след като го прочетат.

Към момента в "Зелено четене" безвъзмездно със своите творби са се включили 18 български автори и най-големите издателства в страната.

Сред авторите са Георги Господинов, Здравка Евтимова, Рене Карабаш и други.

Доброволци ще оставят книгите на различни зелени локации в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Ямбол, Благоевград и Видин.

Всеки, който желае да стане посланик на кампанията, може да дари своя книга на български автор в близкия парк и да обяви за това в социалните мрежи, като отбележи страницата на кампанията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна