Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Само заедно страните могат да се противопоставят на руския натиск

Мицотакис: Много скоро ще заменим руския газ

| обновено на 03.05.22 в 19:10
Освен Петков и Мицотакис на събитието присъстват председателят на Евросъвета Шарл Мишел (вляво) и сръбският президент Александър Вучич.
Снимка: Европейски съвет

Започна изграждането на терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполис. Началото бе поставено в присъствието на премиера Кирил Петков, колегата му от Гърция Кириакос Мицотакис и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Присъстваха и лидерите на Република Северна Македония и Сърбия.

Терминалът, в който страната ни притежава дял от 20 процента, трябва да заработи най-късно в края на следващата година. Годишният капацитет е над 6 милиарда кубически метра синьо гориво, с което ще бъдат диверсифицирани доставките за Балканите.

Премиерът Петков коментира, че проектът е от голямо стратегическо значение след спирането на доставките от "Газпром" за България.  Българският министър-председател заяви, че днешният ден ще бъде запомнен в политическата история на България и Гърция като ден на стремежа за икономическа свобода и политическа независимост. По думите на Кирил Петков на руския натиск страните могат да се противопоставят единствено заедно.

"Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници", заяви на свой ред Мицотакис на церемонията.

При старта на строителството на терминала за втечнен газ край Александруполис Петков благодари на Мицотакис не само за политическата подкрепа, но и за тази, която България получава в настоящия момент, а спирането на руския газ за България определи така:

"На руската инвазия в Украйна и безпрецедентния натиск, който Русия ни оказа в момента чрез спирането на газовите доставки, ние страните от свободна и демократична Европа, може да се противопоставим единствено заедно. Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее".

И домакинът - гръцкият премиер Мицотакис, каза, че много скоро ще може да се замести руския газ с други източници. Гърция ще може да приема увеличени количества на втечнен газ и ще покрие не само националния си пазар, но ще замести и голяма част от руския газ за нуждите на Балканите.

"Новите количества ще помогнат да не сме зависими от Русия" - каза още Мицотакис.

Енергийният министър Александър Николов също коментира стратегическото значение на терминала край Александруполис за България:

"За България  колкото повече алтернативни трасета и колкото повече алтернативни източници на гориво, толкова по-конкурентна ще бъде цената и толкова по-поносими ще станат разходите за домакинствата и за бизнеса".

Премиерът Кирил Петков инспектира и газовата връзка с Гърция в района на Комотини. До началото на новия отоплителен сезон към страната ни трябва по тръбата на тече евтиният азерски газ. Измервателната станция ще е готова до края на май. Трасетата вече се тестват - както тук, така и в България и изпитанията могат да приключат още през август или по-рано.

"Рискът от това, че "Газпром" ни спря газа, намалявам с пъти. Никой не може да ни извива ръцете. Ние ще бъдем диверсифицирани и цените за нашите крайни потребители, което е най-важното за мен, ще бъдат добри. Даже се надявам да бъдат на същите или на по-добри нива от тези на "Газпром".

Премиерът каза, че "Газпром" вече е започнал да вдига цените дори по дългосрочни договори, така че при сравнение на текущите руски цени и тези, на които страната ни доставя по алтернативни източници, може да се окаже дори по-ниска.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна