Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драги: ЕС да намери схема за икономическо подпомагане заради риск от социални вълнения

Марио Драги изнася реч в рамките на дебат на тема „Това е Европа“, ЕП, Страсбург, 3 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва да приспособи схемите за икономическо и социално подпомагане по време на пандемията към посрещане на икономическия удар от конфликта в Украйна - за това призова италианският премиер Марио Драги, цитиран от "Ройтерс".

В обръщение пред Европейския парламент днес Драги потвърди, че въпреки силната си зависимост от руския природен газ Рим ще подкрепи всякакви санкции срещу руската енергетика, но предупреди, че държавите членки не са в състояние да поемат сами разходите, необходими за поддържане на санкциите, без да рискуват социални вълнения.

"Необходими са твърди и незабавни решения" не само за намаляване на сметките за ток, но и за "временна поддръжка" на по-ниските заплати, например чрез данъчни облекчения, каза Марио Драги.

Бившият ръководител на Европейската централна банка се обяви и за реформа на европейските институции, ако трябва и с преразглеждане на договорите, тъй като, по думите му, тези институции не са пригодени да се справят с настоящите кризи в сферите на енергетиката и сигурността.

Марио Драги предложи и свикване на конференция за оптимизиране на разходите за отбрана в Европа, изрази подкрепата на Рим за присъединяване на Украйна, Република Северна Македония, Косово и останалите западнобалкански държави към Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна