Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС решава на 18 май за предсрочно освобождаване на Гешев

| обновено на 04.05.22 в 17:57
Снимка: БГНЕС

На 18 май Висшият съдебен съвет ще обсъди двете искания за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев - на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов и на настоящия -  Надежда Йорданова. Решението беше взето с мнозинство след близо тричасови спорове.

В задочен диалог преди заседанието на Съвета влязоха и Обвинител номер едно и министърът на правосъдието.

Искането на Стоилов, което миналия юли катастрофира във ВСС, но ключово решение на Конституционния съд задължи съдебни кадровици да го обсъдят отново - при това по същество, почива на четири основания за отстраняването на Иван Гешев - избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, изказвания на Гешев, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност, използването на Бюрото за защита на свидетели отвъд законовите му правомощия и пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата.

Искането на Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия, беше допуснато в цялост, за разлика на това на Йорданова, което беше силно редуцирано. Отношение и към двете на главния прокурор обаче беше еднопосочно: "Няма никакви юридически основания. Най-вероятно зад тези смешни твърдения седят политически интереси. Вероятно това, което се цели, е нелегитимно овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор".

"Ако някой счита, че може да се смее при провеждане на процедура в изпълнение на Конституцията на Република България, това е негова отговорност", отговори на Гешев министър Йорданова.

Заради исканията на правосъдния министър за събиране на още доказателства, главният прокурор я обвини, че бави процедурата със законови хватки:

"За да може да продължи да се упражнява по различни медии върху Висшия съдебен съвет". 

"Това твърдение е меко казано, странно. Това, че министърът на правосъдието е обжалвал решение на Висшия съдебен съвет, което счита за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за забавянето на каквато и да е процедура", отрече правосъдният министър.

Многократно Обвинител номер едно настоя за бързо приключване на процедурата. В предстоящото обсъждане на 18 май  той видя възможност за дебат с Надежда  Йорданова:

"Както виждам, тя се притесни от моето желание да дебатираме за това, което тя нарича съдебна реформа. Отказа да разговаря с прокуратурата и с главния прокурор".

Йорданова: "Аз не съм спирала да бъда в открит дебат с господин Гешев по всички твърдения както относно предложенията за предсрочното му освобождаване, така и относно законопроекти, които са внесени от Министерски съвет в Народното събрание".

Друга битка между главния прокурор и правосъдния министър днес стигна до Конституционния съд.

Там беше образувано дело за противоконституционност на промените, с които 47-тото НС закри спецправосъдието. Според Гешев, това е станало в нарушение на принципа на правовата държава, разделението на властите и е в ущърб на гражданите. 

Йорданова коментира, че не е изненадана, но не и притеснена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна