Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният културен институт и БНР отправят музикален поздрав по случай Деня на Европа

Снимка: БНР

Химнът на Обединена Европа в изпълнение на Детския хор на БНР е специалното музикално послание, което отправят Държавният културен институт към МВнР и Българското национално радио по повод  Деня на Европа – 9 май.

Както е известно, за основа на химна е послужил финалът на четвърта част от Девета симфония на Бетовен. Произведението е създадено през 20-те години на XIX  в. и е сред последните опуси на виенския класик. Исторически, това е първата симфония от значим композитор, в чиято партитура са включени хор и солисти. Великият композитор пише вокалната част върху текста на "Ода на радостта“ (на немски: An die Freude) от Фридрих Шилер, като той самият добавя още текст.

През 70-те години на ХХ век Парламентарната асамблея на Съвета на Европа взима решение "Ода на радостта" от Бетовен да стане химн на Европа. На големия диригент Херберт фон Караян е възложено да направи три инструментални аранжимента – за соло пиано, за духов оркестър и за симфоничен оркестър. Той е и първият, под чиято палка са направени записи на различните версии. Разбира се, химнът звучи и в хорови изпълнения, какъвто е записът, послужил за празнично приветствие от БНР и Държавният културен институт към МВнР.

Редактор: Албена Безовска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна