Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва и Германия полагат усилия за превъзмогване енергийната зависимост от Русия

Снимка: БГНЕС

Усилията на ЕС да превъзмогне енергийната зависимост от Русия заради войната в Украйна получиха конкретно измерение - в Литва беше открита газова връзка между балтийските държави и ЕС, а в Германия започна строежът на първия терминал за втечнен газ.

Литовско-полският газопровод за пренос на природен газ на стойност 500 милиона евро е етап в регионалната независимост от руските енергийни източници.

"Газопроводът идва в момент, когато Русия отново се опита да ни изнудва, използвайки газа", заяви полският президент Анджей Дуда. Откритият днес участък свързва тръбопроводите в другите две балтийски държави Естония и Латвия, както и с Финландия и е част от газопреносната система на Европейския съюз. Преди да бъде построен газопроводът, четирите страни можеха да получават природен газ само от Русия.

Във Вилемсхафен, на брега на Северно море, Германия започна изглаждането на първия терминал за втечнен газ.

"Днес имаме шанса да постигнем, нещо което доскоро изглеждаше напълно невъзможно - в рамките на по-малко от година да построим терминал за втечнен газ", заяви германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек, който предупреди, че терминалът е от ключово значение за откъсването на Германия от енергийната зависимост от Русия.

Строежът на съоръжението обаче е застрашено от природозащитници, притеснени за популацията на бискайските китове и подводен биотоп, който се намира в района на терминала.

По-рано в четвъртък стана ясно, че организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, включително Русия, известни като формата "ОПЕК +" са се договорили за ново увеличение на производството за юни с 432 000 барела на ден. Решението идва ден, след като Европейската комисия обяви плановете си да забрани вноса на руски нефт и нефтени продукти, а на международните пазари цените на петрола скочиха.

Русия е третият по големина производител на петрол в света, след САЩ и Саудитска Арабия, и най-големият в света износител на суров петрол за световните пазари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна