Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ ще подпомогне животновъдството за преодоляване на последствията от войната в Украйна

7
Снимка: Здравка Маслянкова

Министерството на земеделието прави всичко необходимо за животновъдството, за да бъдат преодолени последствията от войната в Украйна. Това коментира аграрният министър Иван Иванов, който участва в откриването на Десетия Национален събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир до Лясковец.

Стагнация, високи цени на фуражите, липса на работна ръка, ниски изкупни цени и двойно увеличение на разходите са проблемите, които посочват овцевъдите след две години на Covid пандемия и днешните условия на войната в Украйна: 

„Боли ме, че никой не обръща внимание на животновъдството и се затрива“. 

„Купувахме на 32 стотинки август месец фураж, сега на едро – 64 стотинки пшеница и царевица“. 

„Работници няма, изкупуването е евтино“. 

„Субсидията се плаща след продукцията на фуража. Всичко е трудно“. 

Министърът на земеделието Иван Иванов заяви, че се водят интензивни разговори с Министерството на финансите, за да може да се изпълни временната рамка, разработена от Европейската комисия, за преодоляване на последствията от войната, както и да бъдат отпуснати 120 милиона лева, предварително уговорени с министър Асен Василев за сектор „Животновъдство“ и допълни: 

„Водим преговори с Европейската комисия да бъдат обединени средства от програмата за „Развитие на селските райони“ за допълване на тези 10,6 млн. евро до 200%, така че да направим един набор от средства минимум в размер на 250 млн. лв. за сектор растениевъдство и животновъдство“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна