Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WFP призова за отваряне на черноморските пристанища за износ на храни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на Световната програма по прехраната към ООН (WFP) Дейвид Бийзли призова страните в конфликта в Украйна да отворят Одеса и другите черноморски пристанища за износа на храни, предадоха АФП и Ройтерс. 

В обръщение, споделено в "Туитър", Бийзли подчерта, че от това зависи оцеляването на милиони хора по света:

„Това зърно е нужно за изхранването на 400 милиона хора по света, а пристанищата са затворени заради войната. Тези пристанища трябва да бъдат отворени и да заработят, в противен случай ще последват бедствие след бедствие – милиони хора по целия свят ще измрат от глад! Трудно е да си представим разорението на най-бедните от бедните! Нуждаем се от тези пристанища! Нека отворят още сега!“.

От Организацията на ООН за прехраната и земеделието посочиха, че 25 милиона тона зърно застояват в Украйна заради блокадата в Черно море и неразвитата сухопътна инфраструктура. Миналия месец страната е успяла да изнесе само 1 милион тона зърно - 5-6 пъти по-малко от обикновено. Френска компания прогнозира, че добивите на пшеница в Украйна тази година ще са с поне една трета по-малко в сравнение с миналата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна